НБРМ ја задржува проекцијата за раст на БДП за годинава до 3,2 отсто

Народната банка на Република Македонија ја задржува проекцијата на раст на БДП за годинава до 3,2 проценти и за наредната година до 3,5 проценти. Носечки фактори за растот во 2018...

Програма за финансирање енергетска ефикасност

Преку програмата за поддршка на зелената економија ГЕФФ , Европската Банка за обнова и развој ќе ги финансира домаќинствата со цел зголемување на нивната енергетска ефикасност, намалување на емисиите на...

Како да опстојат потребните занаетчии?

Обемната сметководствена евиденција, сивата економија и нестручниот кадар им создава бројни проблеми на малкуте занаетчии преостанати во државава. Бараат поголема поддршка од владата во делот на царинските олеснувања, бидејки нема...

Власта и опозицијата воздржани за предлогот на Иванов, се пеглаат ли ставовите?

Власта и опозицијата денеска прилчично воздржани околу предлогот на шефот на државата Ѓорѓе Иванов – и во наредните седум години прв човек на Народна банка на Македонија да биде сегашниот...

„Алкалоид“ со раст на консолидираниот извоз, нето добивката, инвестициите и 51 нови вработувања

„Алкалоид АД“ Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари – март 2018 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран Биланс на успех. Според единечниот Биланс на успех, во периодот...

Пуштена делницата Демир Капија – Смоквица по 6 години градење

Свечена церемонија и видни гости од ЕУ и од Владата. По 6 години градење, денеска беше пуштена во употреба делницата Демир Капија - Смоквица, новоизградениот дел од автопатот Пријателство. Делницата...

Просечната плата во февруари 23.158 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2018, изнесува 23.158 денари и според објавените податоци на Државниот завод за статистика бележи зголемување од 3,6 проценти во однос на февруари...

По шест години изградба автопатската делница Демир Капија – Смоквица пуштена во употреба

Автопатската делница Демир Капија - Смоквица, по шест години изградба, ќе биде пуштена во употреба денеска, со што се добива целосно автопатско решение долж Коридорот 10 на  територијата на македонија....

Владата се подготвува за ребаланс

Владата интензивно размислува за ребаланс на буџетот. Прекројувањето на државната каса ќе се случи кон средината на годината, со што, средствата што јавните претпријатија не ги искористиле и успеале да...

Ниска соработка на домашните со странските фирми

Ниското ниво на соработка на домашните компании со фабриките во ТИРЗ зоните е резултат на недостигот на соодветна технологија, непочитување на стандардите и времето на испорака како и начинот на...