ВМРО-ДПМНЕ: Владата повторно удри по граѓаните со воведување ДДВ за физички лица

Наместо намалување на давачките и враќање пари од данокот на додадена вредност како што ветуваа, СДСМ сега на граѓаните им воведуваат дополнителни давачки со кои ќе им одземаат дополнителни средства...

Физичките лица со промет над милион денари двојно ќе се даночат?

Истече рокот даден од УЈП, сите што оствариле вкупен промет од 1 милион  денари да се регистрираат како ДДВ обврзници. Иако лани во ова време тогашното раководство на УЈП беше...

Поскапо ќе се живее во следните две години – анкета на НБМ

Трошоците на живот ќе растат, во земјава ќе се живее малку поскапо од претходниот период. Анкетата на Народна банка спроведена во декември лани покажала дека се очекува инфлацијата умерено да...

Бугарската Влада го усвои Меморандумот за намалување на цените на роамингот со Македонија

Бугарската Влада денеска го усвои Меморандумот меѓу владите на Македонија и Бугарија за намалување на меѓународните тарифи за роаминг во телекомуникациските услуги, соопшти прес службата на бугарската Влада. Меморандумот на...

Бизнисот бара парите од еврообврзницата да одат за железници и патишта

Само доколку парите се искористат за инфраструктура, задолжувањата кои ги прави Владата се оправдани, и ќе придонесат за бенефит и профит на стопанството. Вака бизниот ја коментира неодамна издадената еврообврзница...

Од март алкохол ќе се продава и по 19 часот, лиценците за трговците остануваат

По девет години ригорозни правила, најверојатно од март алкохол ќе може да се купуваат и после 19 часот во зима, и по 21 во летните месеци. Пијалок ќе може да...

За две години, гас до првите потрошувачи

Иако со години се зборува за гасификација бројките покажуваат дека досега на одредени делници малку е постигнато. Од Неготино до Битола и од Гостивар до Тетово се завршени едвај 17...

Македонија годинава ќе добие нови 80 километри гасовод

Во Македонија годинава ќе бидат изградени 80 километри гасовод што е најмногу досега, а за тоа веќе се обезбедени околу 40 милини евра во Буџетот. Како што истакна министерот за...

Бизнисмените ја потсетија Владата побрзо да реагира на нивните барања

Во јуни лани им вети дека брзо ќе ги исполни сите нивни барања за промени во законите со кои ќе им го олесни работењето, шест месеци подоцна бизнмисмените решија да...

Пазарџиите ќе имаат лиценци на една година

Новиот закон според очекувањата на пазарџиите во целост ќе ја регулира трговијата на зелените пазари. Законските решенија ќе донесат бенефит и за трговците и за државата бидејќи нема да трчаат...