Рудниците ќе се затворат со измените на Законот за минерални суровини, тврди рударската фела

Затворање на рудниците во земјава и блокирање на целата индустрија, но и огромни финансиски штети за државата, ќе предизвикаат измените на Законот за минерални суровини, поднесени од група пратеници, кој...

13 невладини против оданочувањето на физичките лица

Внесувањето на граѓаните во системот на ДДВ ќе ја еродира правната сигурност кај даночните обврзници, ќе генерира незадоволство и можност за даночна евазија, тврдат 13 невладини организации кои во 6...

За да нема злоупотреби со екстра лесното – Владата ги заострува условите за трговија со нафта

Владата ги заострува условите за добивање лиценци за увоз и дистрибуција на гориво во земјава, свесна за големите злоупотреби кои досега ги вршеа одредени компании, продавајќи го екстра лесното масло...

Земјоделците му дадоа “двојка” на министерството

Земјоделците не се задоволни како Министерството за земјоделие работело во периодот од 2013 до 2016 година. Дури 45 % од анкетираните 400 земјоделци од сите 8 плански региони, услугите на...

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

Стечајниот управник на Фени во дневниот печат објави јавен повик, со кој ги известува  доверителите  дека посебната табела на утврдени и оспорени побарувања е депонирана во стечајното досие и дека...

Министерот за финансии ќе следи дали се применуваат препораките на ревизорите

Министерот за финансии директно ќе следи дали и колку државните институции ги применуваат препораките на државните ревизори за законско трошшење на државните пари. Тој ќе претседава со Ревизорскиот комитет кој...

Лазовски: Нема потреба од преиспитување на обврската за ДДВ обврзници

Нема потреба од преиспитување на законската одредба физичките лица со остварен промет поголем од 16 200 евра да станат даночни обврзници, тврди даночниот советник Славко Лазовски.Иако ваквата обврска предизвика многу...

Владата најавува ригорозни мерки за контроли во трошењето, експертите децидни – мора да се почитуваат препораките на ДЗР

Владата ќе го стега ременот околу државните институции и јавните претпријатија кои трошат народни пари -  најавува дека ќе преземе поригорозни мерки за да се подобри ефикасноста на контролата на...

„Фени“ ја достави шемата на прифатени и одбиени побарувања од доверители

Стечајниот управник на „Фени“ ја достави до Велешкиот суд шемата на прифатени и одбиени побарувања од доверителите.На листата од над 40 -тина доверители објавени се податоците за тоа колкав е...

Легнаа 500 милиони евра од еврообврзницата, продолжува и домашното задолжување

Петстотини милиони евра од новата еврообврзница која Владата ја издаде пред десетина дена, веќе се легнати на сметката на државава во Народна банка, потврдуваат за Телма од Министерството за финансии....