Светска банка како и Владата очекува раст од 3,2 отсто, аналитичарите сомничави

Светска банка има исти очекувања за економијата како и македонските власти, во јануарскиот извештај за глобалните економски перспективи прогнозираат раст за земјава од 3,2 отсто за 2018. Овие предвидувања се...

Последен пат годинава ќе се поднесува годишна даночна пријава

Граѓаните годинава последен пат ќе поднесуваат годишна даночна пријава во Управата за јавни приходи за остварени дополнителни приходи во текот на претходната година. Според измените на Законот за персонален данок...

Бразилска фирма ја изгуби лиценцата за извоз на месо во Македонија

Бразилската  влада и ја одземала лиценцата на компанија Сира Алиментос  и ја избришала од списокот на извозници на месо.Ваквата информација во македонската агенција за храна и ветеринарство пристигнала од  МНР...

Уставниот суд ќе одлучува дали да се плаќа парното што не се користи

Уставниот суд денеска ќе ја разгледува иницијативата за оценување на уставноста на членот 66, од правилата за снабдување со топлинска енергија, донесени од регулаторната комисија за енергетика, со кој всушност...

Во Штип се одржа првата текстилијада

Потребна е солидарност и борба за работничките права порача текстилната работничка Ивана Грозданова во својата монодрама „Сонот на обесправените“. Работела во една од познатите странски компании во Штип,  се што...

Возачите не се прилагодуваат на зимските услови на патиштата

Возило излета од пат, сите патници се повредени, верижен судир на патот Гостивар – Кичево, автомобил излета од Автопатот Тетово – Гостивар и ја проби заштитната ограда. Ова се само...

Лани највисоката годишна бруто плата 2,7 милиони евра, исплатена во приватното здравство

Највисоката годишна бруто плата во Македонија лани е исплатена во приватното здравство и изнесува 167.786.446 денари (2,7 милиони евра), а 25,6 (416.000 евра) милиони денари е највисокиот исплатен бунус од...

Лани највисоката годишна бруто плата 2,7 милиони евра, исплатена во приватното здравство

Највисоката годишна бруто плата во Македонија лани е исплатена во приватното здравство и изнесува 167.786.446 денари (2,7 милиони евра), а 25,6 (416.000 евра) милиони денари е највисокиот исплатен бунус од...

Месечно буџетот на ПИОМ е краток за 2 милијарди денари

Според податоците кои што ги објавува Министерстовото за финансии на својата интернет страница за првите десет месеци од оваа година дупката на државниот пензиски фонд е 19,44 милијарди денари односно...

Албанија за девет месеци од туризмот инкасира 1,3 милијарди евра

Албанската економија за девет месеци оствари над 1,3 милијарди евра бруто приходи од туризмот. Овој сектор има најголема динамка во последните две години, соопшти Централната банка на Албанија. - Во...