Опозицијата и Власта ги судрија ставовите околу потребата со закон да се смени претседателот на регулаторната комисија

Дали претседателот и членовите на регулаторната комисија за енергетика треба да се менуваат со закон или нивната ротација е согласно европските директиви со што ќе се обезбеди нејзина независност? Жестока...

Богов: Би било опасно Народна банка да се остави без кормилар

Опасно би било Народна банка да остане без гувернер, тоа може целосно да ја загрози стабилноста на македонската економија, предупреди денеска првиот човек на монетарната власт, Димитар Богов, чии мандат...

Богов: НБРМ не смее да се остави без гувернер

Гувернерот на Народната банка на Република Македонија Димитар Богов смета дека институцијата не смее да се остави без прв човек, бидејќи тоа би имало негативни импликации врз економијата на државата....

НБРМ ја задржува проекцијата за раст на БДП за годинава до 3,2 отсто

Народната банка на Република Македонија ја задржува проекцијата на раст на БДП за годинава до 3,2 проценти и за наредната година до 3,5 проценти. Носечки фактори за растот во 2018...

Програма за финансирање енергетска ефикасност

Преку програмата за поддршка на зелената економија ГЕФФ , Европската Банка за обнова и развој ќе ги финансира домаќинствата со цел зголемување на нивната енергетска ефикасност, намалување на емисиите на...

Како да опстојат потребните занаетчии?

Обемната сметководствена евиденција, сивата економија и нестручниот кадар им создава бројни проблеми на малкуте занаетчии преостанати во државава. Бараат поголема поддршка од владата во делот на царинските олеснувања, бидејки нема...

Власта и опозицијата воздржани за предлогот на Иванов, се пеглаат ли ставовите?

Власта и опозицијата денеска прилчично воздржани околу предлогот на шефот на државата Ѓорѓе Иванов – и во наредните седум години прв човек на Народна банка на Македонија да биде сегашниот...

„Алкалоид“ со раст на консолидираниот извоз, нето добивката, инвестициите и 51 нови вработувања

„Алкалоид АД“ Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари – март 2018 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран Биланс на успех. Според единечниот Биланс на успех, во периодот...

Пуштена делницата Демир Капија – Смоквица по 6 години градење

Свечена церемонија и видни гости од ЕУ и од Владата. По 6 години градење, денеска беше пуштена во употреба делницата Демир Капија - Смоквица, новоизградениот дел од автопатот Пријателство. Делницата...

Просечната плата во февруари 23.158 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2018, изнесува 23.158 денари и според објавените податоци на Државниот завод за статистика бележи зголемување од 3,6 проценти во однос на февруари...