Плановите за реорганизација на Фени веќе во фаза на подготовка

Плановите за реорганизирање на Фени веќе се во фаза на подготовка. Откако вчера доверителите одлучија наместо ликвидација, да поддржат иницијатива за подготовка на два плана, од стечајниот управник и од...

Наместо високи парични казни – малите фирми бараат опомени и обуки

Не високи парични казни кои им го рушат бизнисот, туку опомени и обуки во првите три години од работењето, бараат малите и средни фирми, со цел да знаат како да...

Одобрени 127 милиони евра за пругата кон Бугарија и за патишта со ИПА 2

Одобрена е ревидираната Секторска оперативна програма за транспорт 2014-2020, во рамки на ИПА 2 програмата, преку која за Македонија се обезбедени 127, 2 милиони евра.  Од нив 108,1 милион евра...

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

Собранието на доверители на Фени одлучи стечајот на комбинатот да се спасува со план за реорганизација. Го задолжија стечајниот управник Мирослав Анастасиевски од една и банките доверители од друга страна,...

Ќе има ли иднина за Веибо?

Доцна синоќа кулминираа состојбите во текстилната фабрика Веибо во Крива Паланка. Дел од вработените и го блокирале излезот од погонот на управителката и уште неколку турски државјани сомневајки се дека...

Близу половина од платите во земјава не се пријавуваат реално

Скриените плати се уште се еден од најголемите проблеми, близу половина, 44 отсто од платите на вработените во земјава целосно или делумно не се пријавуваат, а 9 отсто од нив...

Светските берзи се во голем пад- МБИ во црвено 1,2 проценти

Светските берзи се во голем пад, во последните осум дена изгубија вредност од четири трилиони долари.  Главните европски берзи го започнаа работниот ден со пад од три проценти, а инвеститорите...

Менаџерката на „Веибо Груп” се сретна со поранешнте вработени за неисплатените плати и придонеси

До доцна синоќа во погонот на текстилната фабрика „Веибо Груп“ во Крива Паланка траеле преговорите на иницијативниот одбор на поранешните вработени и менаџерката, Кристина Јакимовска. Работниците бараат исплата на три...

Анѓушев: Наскоро законско решени за имплементација на Планот за економски раст

Текстот на законот во кој се формулирани мерките од Планот за економски раст е веќе изготвен од службите на Владата во соработка со сите чинители и наскоро ќе биде ставен...

Паника на Волстрит, акциите во слободен пад

Паника завладеа вчера на Волстрит, каде главниот индекст на Њујоршката берза драстично се намали, по повеќемесечната берзанска еуфорија за која претседателот Трамп постојано се фалеше. Индексот Доу Џонс  нагло падна...