Експертите стравуваат дека новиот закон за јавни набавки нема да штити од корупција

Владата го предлага и го фали, експертите не се убедени дека ќе ја спречи корупцијата. Сега во форма на нацрт, законот за јавни набавки допрва ќе се дебатира, но ќе...

На државните службеници ќе им се исплати степенот на кариера

Владата се согласи да  го исплати степенот на кариера на илјадници државни и јавни службеници. На оние кои се решиле стекнато право на додаток да го остваруваат со тужба, ќе...

Работници од „Веибо“ го блокираа патот Крива Паланка – Куманово

Патот  Крива Паланка – Куманово кај населба Грамаѓе е блокиран во двата правца од околу 50 работници во фабриката „Веибо“ поради неисплатени плата, соопшти Автомотосојузот на Македонија. Поради неисплатени плати...

Нови обвиненија за Берклис банката

Берклис банката се соочува со нови обвиненија во врска со финансиската инекција што ја доби од Катар за време на глобалната финансиска криза во 2008 година. Канцеларијата за борба со сериозни финансиски...

Богов: Македонската економија е подготвена за можни нови потреси на пазарите

Доколку на светските финансиски пазари дојде до нови турбуленции, откако минатата недела силниот пад на американската берза ги стресе и сите други ширум светот, македонската економија за нив е добро...

Бизнисот бара почести опомени и пониски казни

Бизнисмените бараат итни корекциии на законот за прекршоци и намалување на глобите.Апелираат, инспекторите почесто да опоменуваат и да издаваат прекршочни налози наместо да казнуваат.Сметаат дека во делот на висината на...

ПИОМ да не го спасуваат само работодавачите туку и граѓаните

Спасувањето на фондот за ПИОМ не треба да падне само на грбот на стопанствениците туку во пополнување на дупката во која се подлабоко тоне пензискиот фонд , треба да учествуваат...

Трошачите на јавни пари со закон ќе се притискаат редовно да ги подмируваат долговите

Владата преку закон ќе ги притиска општините, буџетските корисници и јавните претпријатија редовно да ги евидентираат и пријавуваат своите долгови. Следната недела во владина процедура влегува законски текст, кој на...

Итни реформи за спас на ПИОМ

Зголемување на придонесите за 2 % веднаш и дополнителен 1 % по 10 години и поместување на старосната граница за пензионирање за една и плус уште за една после 10...

Дваесет компании добија 1,3 милиони евра за иновации

Дваесет домашни компании преку Фондот за иновации ќе спроведуваат иновативни проекти со 80 милиони денари, од кои 58 милиони денари ги обезбедува Владата, а останатите од Светска банка. - Првпат...