Топ Тема на Ваша Страна: Анкета – колку граѓани живеат под прагот на сиромаштијата (17.12.2018)

47,3 отсто од граѓаните не можат да си дозволат годишен одмор, а 32,7 да одат во ресторан . Каков е животниот стандард и животните навики на граѓаните ? Во Топ...

Топ тема на Ваша Страна: Зошто „белата чума“ коси низ Источна Македонија (14.12.2018)

Зошто Белата чума ја нападна најмногу Источна Македонија. Од што се се разочарани младите ? Колкумина извадиле бугарски пасоши? Зошто никој ништо не презема? Има ли државата стратегија за да...

Топ Тема на Ваша страна: Загадувањето и градежната експанзија во Скопје (12.12.2018)

Скопје се гуши од загаден воздух, градот е опседнат со градби, автобуси нема, а и оние што ги има се за во музеј... Но какви мерки превземаат властите? Дали дроновите,...

Топ Тема на Ваша Страна: Лицата со хендикеп во Македонија и нивните проблеми (10.12.2018)

Сурова е реалноста во Македонија за граѓаните со попреченост, се согласуваат 80 отсто испитаници во Анкетата на Телма и МЦМС. Владеат предрасудите и стравот од различности, па речиси половина не...

Топ Тема на Ваша Страна: Нови рудници на југоистокот од Македонија (07.12.2018)

Високата политичка агенда речиси стивна се во државава, но не и немирот на македонскиот југоисток, каде последните одлуки на Уставниот суд за поништување на локалните референдуми против отворањето на рудници...

Топ Тема на Ваша Страна: Министерката Мила Царовска на жешко столче (05.12.2018)

Семејното насилство во Македонија. Жената е најчестата жртва во кругот на семејството. Што покажуваат црните статистики? Зошто сеуште голем дел од жртвите молчат за пеколот низ кој секојдневно минуваат? Сведоштво...

Топ Тема на Ваша Страна – Анкета: Колкава е довербата во правосудниот систем (03.12.2018)

Граѓаните ја губат довербата во Специјалното јавно обвинителство. Овој пресврт го покажува Анкетата на Телма и МЦМС каде што недовербата расте и во судовите и јавното обвинителство кои се фокусот...

Топ Тема на Ваша Страна: Состојбите во здравството (30.11.2018)

По амбициозните најави за реформи во здравството – има ли резултати? Дали се подобруваат здравствените услуги, достапноста на лекови, одливот на лекари? За грижите и конкретни проблеми во здравството во...

Топ тема НВС: Граѓаните вината за бегството на Груевски ја лоцираат кај власта (28.11.2018)

Најодговорна за бегство на Груевски е власта, а граѓаните се сомневаат дека таа знаела за политичкиот азил.  Анкетата на Телма и МЦМС ги дава одговорите на прашањата поврзани со азилантот...

Топ Тема на Ваша Страна: Данева, Николовска и Давидовиќ за реформите во судство (26.11.2018)

Дали уставните амандмани ќе им пресудат на реформите во судството. Граѓаните бараа правда, дојде само половичен мир. Системски резови, или половични двотретински компромиси? Го смени ли „Сваровски судството“ само накитот...