Испратете ја Вашата сторија, освојте награда

Секогаш на Ваша страна и отворени за Вашите ставови, Топ Тема на Ваша страна заедно со својот партнер во овој проект Македонскиот центар за меѓународна соработка го објавуваат вториот конкурс за стории и фотографии на граѓански новинари.

Се што треба да направите е внимателно да ги прочитате инструкциите дадени подолу, да ги вклучите Вашите камери или фотоапарати и да ги испратите Вашите стории до нас.

Со овој конкурс ги покануваме сите заинтересирани да понудат:

 1. Приказни кои третираат важни општествени проблеми од непосреден интерес за граѓаните или
 2. Фотографии/ фоторепортажи или видеа преку кои се визуализираат општествени проблеми.

Планирано е да бидат наградени по три продукти во секој од форматите (приказна или фотографија/видео).

ТЕМИ

Приказните и фотографиите/видеата треба опфатат општествени проблеми на следните теми:

 1. Култура
 2. Туризам
 3. Спорт
 4. Инфраструктура

Комплетните пријави треба да се достават најдоцна до 4 ноември (недела) 2018 г.

Наградите ќе бидат во вид на ваучери кои ќе можат да се искористат за опрема која може да вклучи: фотоапарати, мобилни телефони, преносни компјутери и сл.

Вредноста на ваучерите изнесува:

 1. место – 30.000 денари
 2. место – 20.000 денари
 3. место – 10.000 денари.

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

1. Приказни кои третираат важни општествени проблеми од непосреден интерес за граѓаните

Заинтересираните кои сакаат да конкурираат со приказна потребно е да достават:

 • Текст кој ќе се однесува на општествен проблем на темите спомнати погоре;
 • Текстот не треба да биде подолг од 100 линии, или околу две страни А4 формат во ворд (word) формат
 • Вклучување на фотографии во текстот е добредојдено
 • Фотографиите треба да имаа легенда, односно опис што претставуваат
 • Приказната треба да има наслов

2. Фотографии/ фоторепортажи или видеа преку кои се визуализираат општествени проблеми

Заинтересираните кои сакаат да конкурираат во овој формат потребно е да достават:

 • За фотографија - најмногу три фотографии кои визуелизираат општествен проблем на темите спомнати погоре;
 • За фоторепортажа - низа од фотографии, најмалку шест најмногу 12 кои сами по себе ја раскажуваат приказната посветена на некоја од темите спомнати погоре;
 • Кај квалитетот на фотографиите ќе се цени едноставноста и композицијата, односно да не бидат оптоварени со непотребни елементи, а во исто време да го доловат контекстот и да и дадат динамика на фотографијата;
 • Фотографиите во двата случаи треба да содржат легенди, односно опис што претставуваат
 • Фотографиите треба да бидат во јпг (jpg) формат;
 • За видео – снимка која не е подолга од 10 минути и се однесува на некоја од темите спомнати погоре. Видеото може да вклучи изјави на засегнати страни и/или нарација на авторот со што подобро ќе се опише проблемот на кој се однесува;
 • Видеото треба да биде во HD формат.

Повеќе детали можете да најдете на следниот линк:
http://mcms.mk/mk/vesti-i-javnost/oglasi/2059-chetvrt-konkurs-za-novinarski-storii-i-fotografii-na-gragjanski-novinari.html


Конкурсот е дел од проектот „Топ тема на ваша страна“, финансиран од Агенцијата за меѓународен развој на САД (УСАИД), а спроведуван од Телевизија Телма и Македонскиот центар за меѓународна соработка.

Прочитај повеќе

Топ тема на Ваша Страна: Зошто „белата чума“ коси низ Источна Македонија (14.12.2018)

Зошто Белата чума ја нападна најмногу Источна Македонија. Од што се се разочарани младите ? Колкумина извадиле бугарски пасоши? Зошто никој ништо не презема? Има ли државата стратегија за да...

Топ Тема на Ваша страна: Загадувањето и градежната експанзија во Скопје (12.12.2018)

Скопје се гуши од загаден воздух, градот е опседнат со градби, автобуси нема, а и оние што ги има се за во музеј... Но какви мерки превземаат властите? Дали дроновите,...

Топ Тема на Ваша Страна: Лицата со хендикеп во Македонија и нивните проблеми (10.12.2018)

Сурова е реалноста во Македонија за граѓаните со попреченост, се согласуваат 80 отсто испитаници во Анкетата на Телма и МЦМС. Владеат предрасудите и стравот од различности, па речиси половина не...

Топ Тема на Ваша Страна: Нови рудници на југоистокот од Македонија (07.12.2018)

Високата политичка агенда речиси стивна се во државава, но не и немирот на македонскиот југоисток, каде последните одлуки на Уставниот суд за поништување на локалните референдуми против отворањето на рудници...

Топ Тема на Ваша Страна: Министерката Мила Царовска на жешко столче (05.12.2018)

Семејното насилство во Македонија. Жената е најчестата жртва во кругот на семејството. Што покажуваат црните статистики? Зошто сеуште голем дел од жртвите молчат за пеколот низ кој секојдневно минуваат? Сведоштво...

Топ Тема на Ваша Страна – Анкета: Колкава е довербата во правосудниот систем (03.12.2018)

Граѓаните ја губат довербата во Специјалното јавно обвинителство. Овој пресврт го покажува Анкетата на Телма и МЦМС каде што недовербата расте и во судовите и јавното обвинителство кои се фокусот...

Топ Тема на Ваша Страна: Состојбите во здравството (30.11.2018)

По амбициозните најави за реформи во здравството – има ли резултати? Дали се подобруваат здравствените услуги, достапноста на лекови, одливот на лекари? За грижите и конкретни проблеми во здравството во...

Топ тема НВС: Граѓаните вината за бегството на Груевски ја лоцираат кај власта (28.11.2018)

Најодговорна за бегство на Груевски е власта, а граѓаните се сомневаат дека таа знаела за политичкиот азил.  Анкетата на Телма и МЦМС ги дава одговорите на прашањата поврзани со азилантот...

Топ Тема на Ваша Страна: Данева, Николовска и Давидовиќ за реформите во судство (26.11.2018)

Дали уставните амандмани ќе им пресудат на реформите во судството. Граѓаните бараа правда, дојде само половичен мир. Системски резови, или половични двотретински компромиси? Го смени ли „Сваровски судството“ само накитот...

Топ тема НВС: Има ли излез за младите од политичката криза? (23.11.2018)

Одговорност, се погласно бара јавноста по последниот политички земјотрес. Дали има правда, дали има мир? Стравот исчезна, но што го замени, надеж или разочарување? Каде гледаат излез новите генерациите за...