Гостување на јапонскиот Но театар во МНТ

Сиот јапонски фолклор, класичните поеми, будистичките размисли и танцот му пркосат на заборавот благодарение на изведбите на НО театрот. Традиционалната уметност „НО “ e вбројана во листата на УНЕСКО за Светско нематеријално културно наследство.

Тоа што бевме вбројани на листата на УНЕСКО за нематеријално културно наследство е резултат на наш долгогодишен ангажман. Меѓутоа самиот факт што сме заштитени од УНЕСКО на ниту еден начин не го промени нашиот начин на работа. Со истата посветеност и тогаш и сега ги изведуваме НО драмите,

вели Акихиро Јамамoто од „Јамамoто Но театар“ во Осака

Серијалот Шогун, кој го гледав уште како дете, ме заинтригира да ја запознаам древна Јапонија, самураите и токму театарот НО низ сите овие години ја сочува таа древна традиција, вели културологот  Петко Славов кој долги години соработува со Јамамoто Но театар во Осака

Музичките инструменти и нивните звуци се истите кои пред 300, 400 години ги свиреле и слушале древните Јапонци. Во Јапонија денес современите, дигиталните технологии се неверојатно распространети, но желбата и посветеноста да се запознаат корените, минатото на таа цивилизација низ НО театарот е токму можноста да научите повеќе за музиката, танцот и драмската уметноост воопшто кои никогаш не изгубија од својата вредност,

додава Славов.

Иако Но како театарска форма не е толку едноставна да се гледа претставата и веднаш да се прими пораката сепак мислам дека публиката и таа што е вон Јапонија поседува сензибилитет да ја почувствува емоцијата која се пренесува од сцената. Верувам дека секој човек кој доаѓа со отворено срце и во себе носи љубов кон она што човештвото го создава дека може се поврзе со НО театарот и сето тоа што тој го претставува,

вели Јамамото.

По крајот на феудализмот кон средината на 19 век, Но  ја губи државната поддршка. Сепак, останува да биде уметност на високата класа, и ја добива  поддршката на водечките бизнисмени. На тој начин, традицијата  на Но успева да опстои до денес кога уметноста зазема централно место во естетиката и културниот идентитет на Јапонија.   

Нина Стефанова

Објавено на
© 2019 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ

Вести

„Медена земја“ од четврток ќе се прикажува во Прилеп Наградуваниот макеонски документарен филм „Медена земја“...