„Финти“ или права ? Судењето за Груевски во „ТНТ“ закочено помеѓу употребата на македонскиот и албанскиот јазик

Насместо превод на доказите од македонски на албански адваоктот Мерџан Даути во предмтот ТНТ каде м усе суди и на пронешниот премиер Никола Груевски заработи дисциплиснка постапка во адвокатската комора на брањето на судијата ОГнене Ставрев според кого Даути прави финти за одолголвлекување на судењето. Даути на јасен макеоднкси јазик ги отфрли финтите пред медимиуте, остава комората да одлучи ,а на Ставрев му порача дека користи право од законот за употреба на јазиците.

По 40 рочишта Димитиар Дангов полномошникот на Најденовска се откажа, а пос службена должност таа го доби Даути. И оваа постпака на Дангов според судијата Ставрев е соменителна, бидејќи Дангов без оправдана причина го откажал полномошното, а со иста цел, односно одоговлекување на постапката.

Ова е злоупотреба на правото од страна на адвокатите, за одоговлекување на постапката, бидејќи се изведени голем број на докази и таа е во фаза на окончување, рече судијата Ставрев.

Судечкиот совет донесе одлука судењето да продолжи, Даути да добие симултан превод на секое рочиште на албански јазик, а да не се превдуваат докази и метеријали од 40 рочишта нанзад, бидејќи судот нема толкав капацитет, што, пак ,е неприфатливо за адвокатот кој смета дека неговите права како етнички албанац се прекршени.

Судот и судијата својот став го бранат дека постапките се водат според законот за кривична постапка, единствено обвинетите имаат можнсот да добијат превод и материјали на албански јазик. Обвинителите и адвокатите мораат да го познаваат македонскиот јазик. На овие зкаонски прописи се спротиставува политички спорниот закон за употреба на јазиците со кои се дозволува водење на постпаките за сите учесници доколку припаќаат на најмалку 20- процентно малцинство. Токму овие забелешки пристигнаа и од венцијанската комисија по кои собрнаискито мнозинство содржано од интегративци се обврза дека ќе го почекаат конечното мислње на комсиијата, а потоа ќе се разгледувап отребата од измени во овој закон за чие што не почитување  во институвиите се предвидени и парични казни.

Павле Беловски

Објавено на
© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ