Дојран на референдум ќе одлучува за јавно-приватно партнерство на водовод

За две седмици Дојран ќе организира референдум на локално ниво. Граѓаните ќе треба да се изјаснат дали се согласуваат комуналното претпријатие, односно водоводот и канализацијата да се дадат на јавно – приватно партнерство. Општината оваа намера ја објави уште минатата година, но сакаат да го слушнат мислењето на граѓаните пред да се
донесе конечка одлука.

Градоначалникот вели дека настапуваат отворено и ќе се почитува исходот од референдумот. На ваков чекор се одлучиле поради неможноста на општината и комуналното претпријатие да изградат канализациона мрежа што е закана и за екологијата и езерото.

Овој ќе биде втор локален референдум во Дојран по оној пред три години кога граѓаните одлучија дека ен сакаат рудници во нивна близина.

Сузана Мицева

Објавено на
© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ