Даночните канцеларии на УЈП со продолжено работно време

Даночните канцеларии на Управата за јавни приходи (УЈП) денеска ќе работат со продолжено работно време зашто истекува рокот за поднесување Годишна даночна пријава (ГДП). Како што соопшти УЈП, сите регионални...

ГСОЛ избран за инвеститор во Фени

ГСОЛ ќе биде новиот инвеститор во комбинатот Фени. Банките кредитори одлучија довербата за повторно активирање на производствениот процес во фабриката да и ја дадат на Швајцарската компанија која според нив...

За една недела ќе се знае дали ќе се затвори рудникот Казандол

За една недела ќе се знае дали ќе се затвори рудникот Казандол. За толку време треба Владата да донесе одлука, откако на синоќешната седница го задолжила Министерството за економија да...

ДЗР: Пропусти во изведбата на барокната фасада на МЕПСО и незаконски високи К15

Бројни пропусти при изведбата на барокната фасада на МЕПСО констатиртале државните ревизори во извештајот за работењето на оваа државна компанија во 2016, а утврдено било и прекршување на неколку закони....

Народна банка ја намали основната камата на 3 отсто

Народна банка на Македонија ја намали каматната стапка на благајничките записи за 0,25 процентни поени, со што таа сега е на ниво од 3 отсто. Во носењето на оваа одлука...

Владата ќе земе кредит од 120 милиони евра за да се раздолжат општините

Кредит од 120 милиони евра ќе земе Владата и овие пари ќе им ги даде на општините, за тие да ги исплатат своите заостанати долгови, потврди денес премиерот Зоран Заев....

Банките нижат профити

Банките во 2017 продолжиле да нижат профити. Податоците на Народната банка покажуваат дека во 2017 година банките заработиле 106,6 милиони евра или речиси 4 милиони повеќе од 2016 што претставува...

Истекува мандатот на Богов, се чека Иванов да предложи негов наследник

Седумгодишниот мандат на актуелниот гувернер на Народната банка на Република Македонија Димитар Богов истекува на 21 мај годинава. Засега нема предлог кој ќе го наследи, но од Кабинетот на претседателот...

Државни пари за фирмите на лето, со или без закон

Дури и законот за поддршка на инвестициите да заглави и да не биде изгласан навреме, компаниите сигурно ќе ги добијат субвенциите што им следуваат, иако ќе почекаат до летните месеци....

Тутунопроизводителите не пројавуваат интерес за зголемување на засадените површини

Струмичките тутунари не пројавуваат желба за окрупнување на земјоделските површини и зголемување на производството, иако тутунот претставува една од културите со најстабилен пласаман, со оглед дека се продава по однапред...