„Скопски пазар“ ги остави вработените без редовна плата и придонеси

Последен пат на нивните сметки Скопски пазар А.Д. Скопје префрлило пари за плата во декември. Оттогаш не само платата, доцни и здравствентоот осигурување, а се сомневаат дека не им се...

Планот за раст им одговара само на 10 до 20 отсто од компаниите, но е ветувачки

Од вкупно 70 илјади компании што работат во земјава, мерките за економски раст од владиниот план им одговараат само на 10 до 20 проценти, другите не би можеле да ги...

ЕЛЕМ ќе купува механизација за РЕК Битола

Електрани на Македонија ќе врши ископ на јаглен и јаловина за РЕК Битола со сопствена механизација. На меѓународен тендер, ЕЛЕМ ќе купува 44 парчиња хидраулични багери, булдожери, дигалки, скипови, цистерни,...

Помалку жени во бизнисот – помал економски раст

Малото учество на жените во стопанството му штети на економскиот раст. Светска банка укажува на фактот дека родовата нееднаквост и ниската застапеност на жените на пазарот на труд прави загуби...

Земјоделците бараат да не бидат двојно оданочени за да се здружуваат во задруги

Земјоделците здружени во задруги се двојно оданочени, што задругарството во земјава го прави неатрактивно и тоа со години не успева да заживее. Затоа бараат да се измени Законот за персонален...

Снегот ќе ги проретчи кајсиите, бадемите и сливите

Снегот што го зафати поголемиот дел од Македонија ќе го проретчи родот кај овошките а на удар се бадемите, кајсиите, праските и сливите кои се во фаза на полно цветање....

Следната недела ќе се знае каде ќе се ангажираат вработените по Рамковен

Владата веќе определила каде ќе ги ангажира над 1.600 вработени по Рамковниот договор, кои се уште седат дома, но за нивните плати од буџетот месечно се трошат над 780 илјади...

Заврши откупот на тутунот, постигната највисока просечна цена од 217,6 денари

Во рамки на предвидениот законски рок, заврши откупот на тутун од реколтата за 2017 година. При тоа, откупени се вкупно 23.559.122 килограми тутун, со просечна откупна цена од 217,60 денари...

Земјоделците не можат да ги користат ИПАРД парите заради општинските ДУП-ови

Многу препреки на патот на земјоделците за користење на европските пари. Една од главните кочници поради која не можат да аплицираат за ИПАРД 2 програмата е што општините немаат детални...

Увезениот цемент и арматура со сомнителен квалитет

Половина од цементот и арматурата што биле увезени пред 3 години, не ги исполнувале стандардите за градежни материјали. Ова го покажале резултатите од анализата што на свој трошок ја спровеле...