Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

Стечајниот управник на Фени во дневниот печат објави јавен повик, со кој ги известува  доверителите  дека посебната табела на утврдени и оспорени побарувања е депонирана во стечајното досие и дека шемата е објавена на огласната табла на Основниот суд во Велес.

Тоа значи дека сите кои што имаа побарувања од комбинатот Фени, а тоа се над 1000 доверители,  имаат рок од 8 дена, во табеларниот приказ на побарувања претставен на десетици страници,  да проверат дали и колку од побарувањата им се признаени или одбиени и доколку се оштетени можат да поднесат приговор.Според информациите на Телма, денеска имало состанок помеѓу претставниците на вработените во комбинатот и стечајниот управник кој ги уверил работниците дека нивните побарувања од околу 400 000 денари, не се спорни.

Детални информации за тоа колкав е вкупниот долг на комбинатот, чии приговори се признаени односно одбиени ќе се знае на рочиштето што е закажано за 9 февруари. Тогаш треба и официјално да биде соопштено која компанија се јавила на огласот со кој се бараше домашен или странски инвеститор кој фабриката ќе ја стави во погон. И покрај очекувањата на владата интересот по огласот да биде поголем односно понуда да достават и др.компании, според информациите на Телма , единствен понудувач останува швајцарската фирма Фос Асет Менаџмент која се декларираше како сериозен инвеститор така што депонираше 3 милиони евра.

Објавено на
© 2019 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ

Економија

Шпанската компнаија „Рубау конструксионес“ го раскина договорот со ЈП Државни патишта за изградба на делницата Фариш – Дреново

Шпанската компанија „Рубау конструксионес“ го раскина договорот со Јавното претпријатие за државни патишта за изградба...